Netflix’in Yapay Zeka ile İlişkisi

Netflix’in Yapay Zeka ile İlişkisi

2021’in ikinci çeyreği itibariyle Netflix’in 190 ülkede 200 milyon üyesi bulunmaktadır. Peki, ilk kurulduğu zaman DVD satan bu şirket kısa bir sürede nasıl bu kadar büyüdü?

Rekabetin artmasıyla dünyaca ünlü büyük firmaların streaming platformlar kurması ve yatırımı arttırması pazardaki rekabeti fazlasıyla arttırdı. Netflix, hala Dünyada ve Amerika’da en çok üyeye sahip olan platform. 2020 yılında Amerika’daki pazar payı %29 olan Netflix’in bu yılki pazar payı %20’lere geriledi. Bunun temel sebeplerinden biri Apple, Disney, HBO ve Amazon gibi şirketlerin ABD’de yatırımlarını fazlasıyla arttırması ve bir başka sebebi de kullanıcılara daha farklı içerik sunmaları olarak değerlendiriliyor. Amerika piyasası, diğer ülkelere göre biraz daha farklı ve rekabetin daha çetin olduğu bir piyasa. Netflix’in bu sektörde öncü konumda olması ve bu işi uzun yıllardır başarılı bir şekilde yapıyor olması yatırımcıların içini rahatlatan faktörlerin başında geliyor. Farklı ülkeleri ve bu ülkelerin sahip olduğu kültürleri referans alıp özel içerikler üreten ve seyircileriyle buluşturan Netflix rakiplerinden bu alanda fazlasıyla ayrılıyor.

Günümüzde popüler kültürün bir parçası haline gelen Netflix, içeriklerini kullanıcılarla yapay zeka destekli bir yazılım kullanarak buluşturmaktadır. Netflix’in içerik üretme ve pazarlama stratejisinin yapı taşını yapay zeka teknolojisi oluşturuyor. Geçmişte yapmış olduğu yapay zeka yatırımlarının fazlasıyla karşılığını alan Netflix, günümüzde kullanıcılarını en iyi tanıyan ve hatta belki de kullanıcılarını kendilerinden daha iyi tanıyan bir şirket konumuna geldi.

Streaming Savaşları Kızışıyor

Netflix’in CEO’su Reed Hastings, streaming savaşlarının başlamasıyla beraber büyük stüdyolar ile rekabet etmek için yıllar öncesinde kendi içerik kütüphanesini oluşturmak amaçlı yatırımları bu yönde yapmaya karar vermişti. İlerleyen yıllarda kızışan streaming savaşlarının bir sonucu olarak, Netflix kütüphanesinde sadece Netflix tarafından üretilen içerikleri izlemek zorunda kalabiliriz. Mesela şu anda Netflix Türkiye kütüphanesinde halihazırda Harry Potter serisine ait tüm filmlere ulaşabiliyoruz. Fakat, 2022 yılı içerisinde Warner Media’nın alt kuruluşu olan HBO Max’ın Türkiye’de faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu doğrultuda, Harry Potter serisinin ve daha bir sürü filmin sahibi olan Warner Media’nın, Türkiye’de faaliyete geçtiği zaman bütün Warner Media içeriklerini Netflix kütüphanesinden kaldırması bekleniyor. Bu durumun bir sonucu olarak kullanıcılar ilerleyen yıllarda daha fazla içeriğe ulaşmak için daha fazla platforma üye olmak zorunda kalabilir.

Kişiye Özel İzleme Deneyimi

Kullanıcıların Netflix’de geçirdiği her saniye ve gerçekleştirdiği her tıklama yapay zeka algoritması tarafından analiz ediliyor. Netflix yıllar süren veri toplama çalışmalarından sonra bu verilerin işlenmesiyle kullanıcılarına özelleştirilmiş bir deneyim sunan bir algoritmadan faydalanmaktadır.

Oluşturulan yapay zeka algoritması sayesinde Netflix bir ‘’benzerlik haritası’’ yaratarak izleyicilerine daha doğru ve isabetli önerilerde bulunuyor. Bununla birlikte, benzerlik haritasında kullanılan yapay zeka destekli yazılım pazarlama departmanına komedi, aksiyon, dram veya gerilim gibi hangi dizi ve film türlerinin “satışa yardımcı” olacağı hakkında fikir veriyor.

Yapay zeka algoritması, seçilen ülkelerdeki izleyici kitleleri hakkında da analizlerde ve öngörülerde bulunabiliyor. Mesela, Hindistan’da dram ağırlıklı bir filmin veya dizinin ilgi görmesi durumunda algoritma bu bilgiyi pazarlama ekibine bildiriyor. Pazarlama ekibi de bu bölge için dublaj ve altyazılara daha fazla öncelik tanıyor ve filmin veya dizinin reklamlarını yayınlayarak dizinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyor. Bu verilerden gelen bilgiler ışığında Netflix, gelecekte üretmeyi düşündüğü orijinal içerikleri belirleyerek izleyici deneyimini her zaman en üst seviyede tutmayı başarıyor. Yapay zeka destekli algoritma, mevcut içeriklerden hangilerinin hangi bölgelerde ne tür kitlesel etkileri olabileceğini hesaplayarak hangi içeriğin hit olacağını belirliyor.

Netflix mevcut yapay zeka algoritması sayesinde içeriklerin kapak fotoğraflarını kullanıcıların izleme geçmişlerine göre belirlemektedir. Örneğin, son zamanlarda aksiyon türünde dizileri tercih ettiyseniz yeni başlayacağınız drama türündeki bir dizi olmasına rağmen Netflix’in size sunduğu kapak fotoğrafı aksiyon içerikli olacaktır. Sıklıkla izlediğiniz oyuncuları da sıklıkla kapak fotoğraflarında görebilirsiniz. Netflix’in yapay zeka algoritması film içerisinde merak uyandırma ihtimali en fazla olan sahneyi bulup onu kapak fotoğrafı olarak kullanıcıların karşısına çıkarıyor. Sonrasında tüm bu kapak fotoğrafları analiz edilerek hangi kapağın daha fazla etkileşim aldığını tespit ediyor ve genel tanıtımlarda o fotoğrafı ön plana çıkartılabiliyor.

Netflix için, kullanıcı-içerik eşleştirme sürecinde izleme geçmişiniz, cinsiyetinizden ve yaşınızdan daha önemli. Bu sebeple, Netflix algoritmasının amacı, değişen ilgi alanlarını hızlı bir şekilde analiz edip ve anlayıp kullanıcılara devamlı olarak uygun içerikler sunmaktır. Örneğin, sabahları bir önceki geceden yarım kalan bir diziyi önerebilir fakat akşam iş çıkışı yorgunluğunuzu atmanız için kolay ve eğlenceli hızlı tüketilen bir içerik de önerebilir.

İzleme Deneyiminde Bir Dönüm Noktası – Black Mirror: Bandersnatch

Netflix’in kullanıcı etkileşimli Black Mirror: Bandersnatch yapımı, çevrimiçi dizi/film yayınlama sektöründe kişiselleştirilmiş ürün deneyimin ilk adımı olabilir. Seçimleri bizim yaptığımız bu filmde, filmin gidişatını verdiğimiz kararlar belirliyor. Gelecekte yapay zeka algoritması bize içerik sunmaktan öte bizim zevkimize göre içerik üretebilir. İlk orijinal dizisi olan House of Cards’da da Netflix, kullanıcıların verilerinden yola çıkarak içeriği formülleştirmişti. Toplanan veriler sonucunda oyuncu kadrosunun seçimi, senaryo kurgusu ve buna benzer birçok detay kullanıcı verilerine göre tasarlandı. Netflix, büyük veri analizinden yola çıkarak nelerin genel kullanıcı kitlesinin ilgisini çekeceğini bilerek yeni orijinal içerikler oluşturmaktadır. Kişisel verilerden yola çıkarak kişiye özel içeriklerin üretilebileceği ya da müzik, mekân ve oyuncu gibi detayların kişisel zevke göre düzenlenebileceği bir gelecek çok da uzak değil.

Netflix’in tüm stratejisi, elde ettiği verileri yapay zeka destekli yazılımı ile inceleyerek ve yorumlayarak kişiselleştirilmiş bir deneyimle kullanıcıların sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlamak. Netflix’in orijinal içeriklere bu kadar fazla yatırım yapmasının en büyük nedenlerinden biri de oluşturdukları bu yapay zeka algoritmasıdır.

Netflix’de İzleyebileceğiniz Yapay Zeka Filmleri ve Dizileri

Sadece Netflix’ten izleyebileceğiniz orijinal dizi ve filmleri aşağıda sizler için derledik.

Black Mirror: Bandersnatch (2018)

Genç bir adam, kapsamlı bir fantastik romanı video oyunu haline getirir. Ancak romandan dönüştürdüğü bu oyun, hayatının alt üst olmasına neden olur. Genç adam bir süre sonra gerçeklik ve sanal dünyayı sorgulamaya ve ayırt edememeye başlar. Büyük bir kargaşaya yol açan karakterimiz, çok geçmeden kendisini zorlu bir mücadele içerisinde bulur.

Black Mirror (2011 – Present)

Bu bilim kurgu antolojisi dizisi, insanlığın en görkemli buluşlarının ve en karanlık içgüdülerinin zıtlaştığı karmaşık ve teknolojiyle dolu bir yakın geleceği konu alıyor.

Love, Death & Robots (2019 – Present)

Animasyon türündeki Love, Death & Robots, 26 kısa öyküden oluşuyor. Her bölümde farklı bir konunun ele alındığı dizi, bilim kurgudan komediye, fantastikten korkuya kadar birbirinden farklı alt kategorileri kapsıyor.

I am Mother (2019)

I Am Mother, dünya büyük bir yıkım ile karşı karşıya iken, bir robot tarafından büyütülen genç bir kızın hikayesini konu ediyor. İnsan nüfusunun tükenmesinden sonra, nüfusu yeniden canlandırmak için tasarlanan bu özel robot, genç bir kızı büyütmekle görevlidir.

Altered Carbon (2018-2020)

Aynı isimli çizgi romanından uyarlanan Altered Carbon, insanların karakterlerini ve ruhlarını yeni bedenlere transfer edebildikleri alternatif bir gelecekte geçiyor. Takeshi’nin zihni “buz içerisinde” hapsedilir ve yüzyıllar sonra son derece varlıklı bir adam ortaya çıkana kadar dondurulur. Laurens, Takeshi’ye tekrar hayata dönebilmesi için bir şans sunar. Ancak karşılığında son derece zorlu bir cinayeti çözmesini isteyecektir.

Omniscient (2020)

Dizinin konusu, Vatandaşların 7/24 izlendiği bir kentte, bir cinayeti araştırmak isteyen teknisyen, gözetleme drone’unu atlatmak için aklını kullanmak zorundadır. Babasının öldürülmesinin ardından stajyer teknisyen Nina, babasının katilinin çoklu sistem gözetleme birimi tarafından neden izlenmediğini bulmak için her şeyi riske atar.

iBoy (2017)

Bir kaza sonrası beyinde cep telefonu parçalarıyla yaşamak zorunda kalan Tom, elektronik cihazları kontrol edebildiğini keşfeder ve bu gücünü intikam için kullanır. “iBoy”, ödüllü genç kurgu yazarı Kevin Brooks’un aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlandı.

Osmosis (2019)

Yakın gelecekte ve Paris’te geçen dizi, yeni bir çöpçatanlık uygulamasının piyasaya sürülmesinin ardından yaşananları konu ediniyor. Yapay zeka uygulaması, insanların nörolojik verilerini inceleyerek dünyanın herhangi bir yerindeki ruh eşlerini bulur. Ancak gerçek aşkı bulmanın da büyük bir bedeli olacaktır.

Headspace: Unwind Your Mind (2021)

Meditasyonun faydalarına animasyon ve interaktif bir şekilde samimi bir bakış sunan Headspace, uygulamaya geçmeniz için çeşitli teknikler ve rehberli meditasyonlar sunuyor. Headspace’in kurucusu, popüler yazar ve Budist keşiş Andy Puddicombe kişisel öyküler ve ipuçlarıyla izleyiciye yol gösteriyor.

Yapay Zekaya İlk Adım

Eğer yapay zeka konulu dizi ve filmler ilginizi çekiyor ve bu eğlencenize biraz da bilgi katmak istiyorsanız 10million.AI projesi kapsamında ücretsiz sunduğumuz “Yapay Zekaya İlk Adım” konulu eğitim videomuz tam da size göre. Herhangi bir önbilgi gerektirmeyen ve izlemesi ilgi çekici olan bu eğitime katılarak hem yapay zeka teknoloji hakkında bilgi sahibi olabilir hem de ücretsiz sertifika alabilirsiniz. İlgili videoya Global AI Hub platformu üzerinden veya direkt buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Fun Fact: Netflix’in Gizli Kodları 

Yüzlerce alt kategoriye ve belki de adını duymadığınız filmlere Netflix gizli kodları sayesinde ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki linkin sonunda yer alan sayıyı ilgilendiğiniz alt kategoriye ait sayı ile değiştirdiğiniz zaman o kategoriye ait içeriklerin hepsini görebilirsiniz.

netflix.com/browse/genre/1365

  • Aksiyon & Macera (1365)
  • Anime (7424)
  • Çocuk ve Aile Filmleri (783)
  • Klasik Filmler (31574)
  • Komedi Filmleri (6548)
  • Belgeseller (6849)
  • Dramalar (5763)
  • Korku Filmleri (8711)
  • Romantik Filmler (8883)
  • Bilim Kurgu & Fantastik (1492)
  • Spor Filmleri (4370)
  • Gerilim (8933)

Related Articles

YAPAY ZEKÂ NEDİR?

YAPAY ZEKÂ NEDİR? Artificial Intelligence(AI), Türkçe ismiyle yapay zekâ, insan zekâsını gerektiren işleri yapabilen bilgisayar programları geliştirmekle ilgilenen geniş çaplı bir bilgisayar bilimidir. Yapay zekâlar,…