Yapay Zeka Alanında Kullanılan 5 IDE

Yapay_Zeka_Alannda_Kullanlan_5_IDE

Yapay Zeka Alanında Kullanılan 5 IDE

İster tecrübeli bir programcı olun ister yeni başlayan bir öğrenci, programlama yapabilmek için bazı araçlara ihtiyaç duyarsınız. Bu araçların başında tabii ki kodlarımızı derleyip toparladığımız büyük projeler yaparken sıklıkla kullanacağımız platformlar gelir. Peki kodlama için en iyi platform hangisidir? Bu soru, herkesin kafasını meşgul etmiştir veya etmektedir. Cevabınız ne olursa olsun, en iyi kodlama ortamı kullanmaktan en çok keyif alacağınız platform olacaktır. Bunu da zamanla farklı platformları tecrübe ettikçe öğreneceksiniz. Bu yazımız, sizlere yapay zeka alanında en çok kullanılan 5 IDE hakkında bilgi verip sizler için bir başlangıç noktası oluşturmak ve bu platformları tanıtmak üzerine olacak. Şimdiden keyifli okumalar diliyoruz.

Kodlama yapabileceğimiz çok çeşitli platformlar olmakla birlikte bu platformları editörler ve IDE’ler olarak 2 ana kategoride inceleyebiliriz.

Editörler, yazdığımız kodları düzenleyebileceğimiz platformlardır. Editör olarak basit bir not defteri bile kullanılabilir. Fakat kodlama için özel olarak tasarlanmış editörler; kelime vurguları, yazı renklerinin değiştirilebilmesi ve kodları tamamlama gibi özellikleri ile işimizi ciddi anlamda kolaylaştıracak ve kodu rahatça okumamızı sağlayacaktır.

Tümleşik Geliştirme Ortamı (Integrated Development Environment) ya da kısa haliyle IDE ise içerisinde editör bulundurmanın yanı sıra hata ayıklama (debugger), derleyici (compiler), test etme gibi kullanıcının a’dan z’ye ihtiyacı olabilecek çeşitli araçları bir arada barındıran arayüzdür. Başka bir deyişle IDE, editörlerin programlama için ekstra özellikler eklenmiş hali gibi düşünülebilir.

JupyterLab / Jupyter Notebook

JupyterLab Logosu

Jupyter Notebook; Python, R ve Julia programlama dilleri ile etkileşimli doküman hazırlamaya olanak sağlayan web tabanlı bir platformdur.

JupyterLab ise Jupyter Notebook mimarisine dayalı, kullanım alanı daha geniş olan bir platformdur. Özelleştirilebilir arayüzü ile bilimsel hesaplamaları, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi çalışmaları daha akıcı hale getirebilmektedir.

JupyterLab Arayüzü

Tümleşik dosya gezgini ile çeşitli veri formatlarını (CSV, JSON, PDF, Markdown, vb.) ve ilgili sekmeler ile çalışma ortamını istediğimiz gibi düzenleyebiliriz. Kod bloklarını ayrı ayrı çalıştırıp üzerinde işlemler yapabilme özelliği ile bütün kodu baştan çalıştırmaya gerek kalmadan değişiklikler yapabiliriz.

Hem Jupyter Notebook hem de JupyterLab tamamen açık kaynak kodlu ve ücretsizdir. JupyterLab platformuna buradaki link üzerinden ulaşabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Fun Fact: Jupyter Notebook Veda Ediyor

Yakında JupyterLab tamamen Jupyter Notebook’un yerini alacaktır. Kullanmaya yeni başlayacaklar için JupyterLab daha uygun bir seçimdir.

Google Colab

Google Colab Logo

Google Colab ya da diğer adıyla Google Colaboratory, Google Research ekibi tarafından geliştirilmiş bulut tabanlı bir üründür. Google Colab ile web tarayıcısı üzerinden rahatlıkla Python kodu yazılabilir ve çalıştırılabilir. Herhangi bir kuruluma veya yapılandırmaya ihtiyaç yoktur. Özellikle makine öğrenmesi, derin öğrenme ve veri analizi için kullanıma çok uygundur. Google Colab’i internet üzerinden kullanabileceğimiz JupyterLab gibi düşünebiliriz. Yaptığımız çalışmaları Google hesabımıza kaydederek paylaşabilir, daha sonra kullanabilir ve başkalarıyla ortak çalışmalar yapabiliriz.

Google Colab’in ön plana çıkan en büyük özelliği, ücretsiz olarak erişim sağladığı 12 GB NVIDIA Tesla K80 GPU’lardır. Böylece, yüksek işlem gücü gerektiren işlemleri çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliriz.

Google Colab CPU ve GPU Hız Karşılaştırması

Bununla beraber, platformdan herkesin ücretsiz faydalanabilmesi tamamen sınırsız bir imkana sahip olduğumuz anlamına gelmiyor. Google tarafından bazı kısıtlamalar mevcut. Çalışma yaparken tarayıcınız üzerinden işlem yaptığınız için Google Colab ortamının sürekli açık olması gerekmektedir. Uzun süre işlem yapmamak, Google Colab’in çalışmayı durdurarak kaynakları başka kullanıcılara aktarmasına sebebiyet verecektir. Bu durumda bütün değişkenler silinecek ve kaydedilmeyen çalışmalar yok olacaktır. Ayrıca her gün sıfırlanan 12 saatlik kullanım limiti bulunmaktadır. Bu sınırlamaları aşmak isteyen kullanıcılar ücretli versiyonlara yönelebilirler.

Her ne kadar bazı kısıtlamaları olsa da Google Colab yapay zeka alanında en çok kullanacağımız platformalar arasındadır. Google Colab platformuna buradaki ve Google Colab kullanımına dair hazırladığımız yazımıza ise buradaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Fun Fact: Corgi ve Kitty

Google Colab içerisinde Araçlar kısmından Ayarlar‘a giderek Çeşitli altında bulunan  “Corgi Modu” veya “Kitty Modu” ile arayüzü daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Visual Studio Code

Visual Studio Code Logosu

Visual Studio Code, ilk olarak 2015 yılında Microsoft tarafından piyasaya sürülen ücretsiz, hafif ama güçlü bir editördür. Birçok programlama dili ile kullanılabilmektedir.

Visual Studio Code Arayüzü

Temelde sadece bir editör olmasına rağmen geniş eklenti kütüphanesi ile hata ayıklama, kod tamamlama, versiyon kontrol sistemleri desteği ve kod formatlama gibi çeşitli araçlar eklenerek IDE özellikleri kazandırılabilir. Bu özelliklerinden ötürü Visual Studio Code, sektörde en çok kullanılan ve tercih edilen programlama araçlarından birisidir.

Buradaki link üzerinden Visual Studio Code’u bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Fun Fact: Yılın En Popüleri

Visual Studio Code, 2021 yılında Stack Overflow tarafından yazılım geliştiriciler ile yapılan ankette en popüler geliştirme aracı seçilmiştir.

PyCharm

PyCharm Logosu

PyCharm, JetBrains tarafından özellikle Python programlama dili için geliştirilen IDE’dir. Ücretsiz versiyonunun bulunmasının yanında ekstra özelliklere sahip ücretli versiyonu da vardır. Sadece yapay zeka için değil genel olarak Python programlamada da en sık kullanılan arayüzlerdendir.

PyCharm Arayüzü

PyCharm’ın içerisinde bulunan eklentiler sayesinde Python dilinin neredeyse bütün kullanım alanları ile çalışma yapılabilir.

PyCharm Community Edition’ı buradaki link üzerinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. PyCharm’ın ücretli versiyonuna ise öğrenciler ücretsiz olarak ulaşabilmektedir. Okulunuz tarafından size verilen öğrenci e-postal adresiniz ile web sayfasında üst tarafta bulunan Learning Tools altında Free Licenses’a tıklayarak başvuruda bulunulabilirsiniz.

Spyder

Spyder Logosu

İlk olarak 2009 yılında piyasaya sürülen Spyder; Windows, Linux ve macOS dağıtımları bulunan açık kaynaklı bir IDE’dir. Özellikle bilimsel hesaplamalar ve veri bilimi için oldukça kullanışlı bir platformdur.

Spyder Arayüzü

Spyder arayüzünün en büyük artılarından birisi “Variable Explorer (Değişken Gezgini)” sekmesidir. Değişken Gezgini ile değişkenlerin aldıkları değerleri görebilir ve bu değerleri gezgin içerisinden değiştirebiliriz. Başka bir sekme olan “IPython Console (IPython Konsolu)” ise Python ile interaktif işlemler yapmak için kullanılan bir komut satırı arayüzüdür. Spyder entegrasyonu ile çalışmamıza anlık olarak komutlar gönderebilir ve çıktıları anlık olarak görüntüleyebiliriz. Sıklıkça kullanacağımız bir diğer sekme olan “Plot (Grafik)“ ise çizdirdiğimiz grafikler üzerinde çeşitli işlemler yapabilmemize ve bir grafiği daha önceden çizdirdiğimiz grafiklerle karşılaştırabilmemize olanak sağlamaktadır.

Spyder’ı buradaki link üzerinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Elbette yapay zeka dünyasında kullanılan ortamlar ve imkanlar bunlarla sınırlı değil. Python ile yapay zeka alanında projeler yapabileceğiniz bütün IDE’lerin listesini görmek isterseniz buradaki linke tıklayabilir, dilediğiniz platformu seçebilir ve bu alandaki ilk adımınızı atabilirsiniz.

Python’a Giriş ile Google Colab Kullanmaya Başlayın

Google Collab kullanımına Global AI Hub, Google ve Samsung SDS’in katkılarıyla AI Business School tarafından «10million.AI» projesi altında ücretsiz sunulan “Introduction to Python (Python’a Giriş)” eğitimi ile başlayabilir ve yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.

Herhangi bir önbilgi gerektirmeyen “Introduction to Python (Python’a Giriş)” eğitimi, kariyerinin başında olan ve kendini geliştirmek isteyen herkes için uygundur. Eğitime buradaki link üzerinden ulaşabilir ve hemen öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Python'a Giriş

Related Articles

YAPAY ZEKÂ NEDİR?

YAPAY ZEKÂ NEDİR? Artificial Intelligence(AI), Türkçe ismiyle yapay zekâ, insan zekâsını gerektiren işleri yapabilen bilgisayar programları geliştirmekle ilgilenen geniş çaplı bir bilgisayar bilimidir. Yapay zekâlar,…